HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt,1,5-2 dl tej, 4 dkg élesztő, 6 dkg cukor, 1 csipet só, 3 tojás, 25 dkg puha vaj, a töltelékhez: 20 dkg nyers marcipánmassza, 0,5 dl tej, 10 dkg apróra vágott mandula

tn marc kuglof2

Elkészítés: A hozzávalókat kimérjük, majd szobahőmérsékletűre melegítjük. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A tejet kis lángon meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot beletesszük. Hozzáadunk 4 evőkanál lisztet a kimértből, és összekeverjük. Ezt a kovászt letakarva 30 percig kelesztjük. A lisztet és a sót összekeverjük, beletesszük a tojásokat, és a feldarabolt vajat. Hozzáadjuk az érett kovászt és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarva a kétszeresére kelesztjük. A marcipánmasszát apró darabokra vagdossuk, és a meleg tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott mandulát. A megkelt tésztát alaposan átgyúrjuk, majd 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a marcipános masszát, és lazán henger alakúra felcsavarjuk. A tésztahengert gyűrű alakban egy kivajazott nagyobb kuglófformába tesszük.  Letakarva 1 órát pihentetjük.180°C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Ha a teteje nagyon hamar elkezd pirulni, sütés közben egy darab alufóliával takarjuk le.