HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók:35 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 dl tej, 4 dkg cukor, csipet só, a töltelékhez: 25 dkg túró, 2 ek étkezési keményítő, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 6 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 3-4 szem sárgabarack

tn barackoskalacs5

Elkészítés: A tészta hozzávalóit dagasztógépbe tesszük, majd alaposan kidolgozzuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd egy kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a barackokat félbe vágjuk. A kinyújtott tésztalap közepére halmozzuk a tölteléket egy csíkban. A kétoldalt kilógó tésztát ferdén bevagdossuk kb 2 cm-es csíkokra. A töltelék tetejére sorba rakjuk a felezett barackokat, majd a bevagdosott tésztacsíkokat fentről lefelé haladva, egyesével ráhajtjuk a töltelékre. Felváltva, jobbról és balról. Így "befonjuk" a kalácsot. A két végét kissé összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. Letakarva 30 percet pihentetjük. A tetejét megkenjük tejjel. 180°C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt pirosra sütjük. Amikor kivesszük, még forrón újból megkenjük tejjel, majd hagyjuk kihűlni. A barackot bármilyen más gyümölccsel helyettesíthetjük, vagy csak egyszerű túrós kalácsként is elkészíthetjük.

 

tn barackoskalacs1tn barackoskalacs2

tn barackoskalacs3 tn barackoskalacs4