HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 2 tojás, 2 tojás sárgája, 6 ek cukor, 15 dkg vaj, 1 dl tej, csipet só, 5 dkg mazsola

tn panettone3

Elkészítés: A tejben keverjük el az élesztőt. Tegyük egy tálba a lisztet, keverjük el benne a cukrot. Öntsük az élesztős masszát a liszt tetejére és annyira keverjük el, hogy folyós massza legyen. Fél órát pihentetjük, amíg buborékok nem keletkeznek benne. Ezután hozzáadjuk a sót, a vajat, a tejet és a tojásokat. Rugalmas tésztává dagasztjuk. Meleg helyen hagyjuk kelni 1-1,5 órát. Lisztezett felületre borítjuk, és finoman belegyúrjuk az előre beáztatott mazsolát ( tehetünk bele cukrozott citrom és narancshéjat is ). Formázzuk gömbbé. Egy 16 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki dupla rétegű sütőpapírral úgy, hogy a papír 10-12 cm-rel érjen a forma felső széle fölé. A papír két végét kapoccsal rögzithetjük egymáshoz, hogy ne csússzon szét. A tésztagömböt tegyük az előkészített sütőformába, a tetejét kenjük meg olajjal. Meleg helyen hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat. A tetejét kenjük le olvasztott vajjal, keresztben vágjuk be, és 180°C-ra előmelegített sütőben süssük pirosra. Kb 40 perc  

tn panettone1 tn panettone2