HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4 dkg élesztő, 8 dkg cukor, 1 csipet só, 1 tojás, kb 1 dl tej, 25 dkg puha vaj, 1/2 kk fahéj, 1/4 kk őrőlt kardamom, 5 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg cukrozott citromhéj, 5 dkg mazsola

tn karacsonyikalacs2

 Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A mazsolát rumba beáztatjuk.  A többi hozzávalót (a mazsolán, a cukrozott citrom és narancshéjon kívül ) dagasztógépbe tesszük, majd hozzáöntjük az élesztős tejet, és kidagasztjuk. A tésztát gyúródeszkára borítjuk, kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Megszórjuk a mazsolával és a cukrozott citrom és narancshéjjal. Feltekerjük és gyorsan átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. 30 percet pihentetjük, majd megformázzuk: középen nyújtófával hosszában benyomjuk, az egyik oldalát kb 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. A kinyújtott részt a feléig visszahajtjuk, majd még egyet hajtunk rajta és a tészta másik felére rányomkodjuk. Az így megformázott kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapon letakarva 2-3 órán át kelesztjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt megsütjük. A kész kalácsot még melegen megkenjük folyékony vajjal. Vastagon porcukrozzuk. Légmentesen alufóliába csomagolva 2-4 hétig eláll.

tn karacsonyikalacs1