HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 3 dl tej, 1 tojás, 1 tojássárgája, 2 ek olaj, 5 dkg élesztő, 1 vaníliás cukor, 1 ek cukor, a krémhez: 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 2 ek kakaópor, 2 kk fahéj, 3 púpos ek liszt, pár csepp rumaroma

tn kakaoskalacs10

Elkészítés: A tejben elkeverjük az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál cukrot és két evőkanál olajat. Felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a vaníliás cukrot. Robotgép segítségével alaposan kidolgozzuk. A tésztát tálba tesszük, beolajozott fóliával letakarjuk, majd a duplájára kelesztjük. A krémhez kikeverjük a margarint a porcukorral, hozzáadjuk a kakóport, a fahéjat és a lisztet. Ízesíthetjük a krémet egy pici rumaromával is.  Amikor a tészta megkelt, gyúródeszkára borítjuk és kettéosztjuk. A tészta egyik felét 2 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk és rákenjük a krém felét. A krémes tésztát három hosszúkás csíkra vágjuk, és egyenként feltekerjük őket. A három hosszú tekercset az egyik végén összefogjuk, majd összefonjuk. A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába tesszük. A másik kalácsot is így készítjük el. A kalácsokat 20 percet pihentetjük. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk szórócukorral, majd 180°C-ra előmelegített gőzös sütőben pirosra sütjük. 

tn kakaoskalacs1tn kakaoskalacs2

tn kakaoskalacs3tn kakaoskalacs4

tn kakaoskalacs5tn kakaoskalacs6

tn kakaoskalacs7tn kakaoskalacs8

tn kakaoskalacs9