HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4 dkg élesztő, 3 ek cukor, 7 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt áfonya, 3 kis rozmaring ág, 0,12 g sáfrány, egy csipet só, a tetejére: 1 tojássárgája, 0,5 dl víz, 3 ek cukor

tn rozmaringoskalacs18

Elkészítés: A tejszínt egy kis edénybe öntjük és felforraljuk. Beleszórjuk a sáfrányt, majd hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk egy kis edényben, beledobjuk a rozmaring ágat és 5 percig sütjük. Dagasztógépbe tesszük a lisztet, egy csipet sót, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, és a kihűtött vajat. Alaposan kidagasztjuk. A tésztát egy lisztezett tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk és a duplájára kelesztjük. A mazsolát és az áfonyát egy kis tálkában meleg vízbe áztatjuk. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a mazsolával és az áfonyával. Keresztben kettévágjuk és két hosszú rúddá felcsavarjuk. A rudakat egy kicsit megsodorjuk, majd összefonjuk. ( A fonás lépéseit lásd a képeken. )  A megfont kalácsot sütőpapírral borított tepsire tesszük, konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük. A tojássárgáját elkeverjük 1 ek vízzel, majd megkenjük vele a kalács tetejét. 175°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Ha a teteje nagyon sülne, félidőben letakarhatjuk egy darab alufóliával.  A kalácsot a sütőből kivéve még forrón megkenjük a cukros vízzel, majd konyharuhába csavarva kihűtjük. Húsvéti sonkával tálaljuk.

 

tn rozmaringoskalacs1tn rozmaringoskalacs2

tn rozmaringoskalacs3tn rozmaringoskalacs4

tn rozmaringoskalacs5tn rozmaringoskalacs6

tn rozmaringoskalacs7tn rozmaringoskalacs8

tn rozmaringoskalacs9tn rozmaringoskalacs10

tn rozmaringoskalacs11tn rozmaringoskalacs12

tn rozmaringoskalacs13tn rozmaringoskalacs14

tn rozmaringoskalacs15tn rozmaringoskalacs16

tn rozmaringoskalacs17