HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 ek cukor, 1 tojás, 6dkg olvasztott vaj, fél citrom reszelt héja,  csipet só, a töltelékhez: 5 dkg olvasztott vaj, 8 dkg kókuszreszelék, 5 dkg cukor

tn kokuszoskalacs2

Elkészítés: Egy kevés langyos tejben elkeverjük az élesztőt 1 kk cukorral. Megvárjuk míg felhabzik. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, a maradék tejet, a tojást, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Rugalmas tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, majd 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a cukorral és a kókuszreszelékkel. A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük. Az így kapott tekercset hosszában félbevágjuk, de az egyik oldalán kb 2 cm-t egyben hagyva. A két szárat egymás körül megtekerjük úgy, hogy a vágott felülete legyen mindig kifelé. A két végét a kalács alá hajtjuk.  Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Fél órát pihentetjük.  180°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.  Ha a teteje nagyon hamar elkezdene barnulni akkor fedjük le egy darab alufóliával úgy, hogy a fényes fele legyen alul.

tn kokuszoskalacs1