Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 5 ek cukor, csipet só, csipet őrölt fahéj és őrölt kardamom, 6 dkg olvasztott vaj, 2,5 dl tejszín, 1 tojássárgája, 8 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg csokoládé cseppek ( vagy apróra vágott csokoládé)
Elkészítés: Az élesztőt elkeverjük a tejszínnel. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, a fűszereket, az olvasztott vajat majd a tejszínt. Az egészet robotgép segítségével lágy tésztává dolgozzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és fél cm vastagra kinyújtjuk. Megszórjuk az apróra vágott aszalt sárgabarackkal és a csokoládé darabokkal. A tésztát keresztben ketté vágjuk. Az így kapott téglalapokat a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük. A tekercseket félbehajtjuk és összetekerjük. A kalácsok végét összenyomjuk és egy-egy papír sütőformába ( 20X6 cm-es) fektetjük. Letakarva fél órát kelesztjük. A tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével és 180°C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt pirosra sütjük.
A két kisebb kalács helyett készíthetünk egy nagyot is. Ekkor nagyobb sütőformát használjunk.