HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1 citrom reszelt héja, 3,5 dl tej, 8 dkg olvasztott vaj, 4 ek cukor, 1 tojás, csipet só, 5 dkg olvasztott vaj, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor

tn aranygaluska3

Elkészítés: Az élesztőt feloldjuk a tejben. A liszthez hozzáadjuk a sót, az 5 ek cukrot, a tojást, a citromhéjat, majd az élesztős tejet. Robotgép segítségével egynemű tésztává dagasztjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a dagasztást tovább folytatjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk. Ekkor a tésztát latakarjuk egy konyharuhával és a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy pogácsaszaggató segítségével korongokat szúrunk ki belőle. Egy kivajazott tűzálló tálba egymás mellé sorakoztatjuk a korongokat. Megkenjük az 5 dkg olvasztott vajjal és megszórjuk a cukrozott dióval. Újabb sor tésztakorongokat teszünk a tetejére, amit megkenünk vajjal és megszórunk  a dióval. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes tésztát felhasználjuk. A tetejére diót szórunk, majd 200°C-ra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Vaníliasodó

Hozzávalók: 1 l tej, 4 ek cukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 2 púpos ek liszt, 4 tojássárgája

Elkészítés: A tojásárgákat csomómentesre keverjük a liszttel és egy kevés tejjel. A többi tejet a cukorral egy lábasban felmelegítjük. Beleöntjük a tojásos keveréket és lassú tűznél besűrítjük.

Az aranygaluskát tényérra szedjük és leöntjük a sodóval.

tn aranygaluska1 tn aranygaluska2