HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 55 dkg finomliszt, kb 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 1/2 kk só, 1 db tojássárgája, 6 dkg margarin, 2 szem mazsola, tojás a kenéshez, piros ételfesték

tn mikulaskalacs8

Elkészítés: A lisztet kimérjük. 1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 kk cukrot és annyi lisztet keverünk bele, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Félretesszük pihentetni. Ez lesz a kovászunk.  Addig kimérjük a többi hozzávalót. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját. Beleöntjük a megkelt kovászt és dagasztógép segítségével elkezdjük dagasztani. A maradék tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg az összes lisztet belegyúrja a gép. Keményebb rugalmas tésztát kell kapnunk. A tésztát gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk és cipót formázunk belőle. A cipót több helyen bevagdossuk és letakarva kb a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és két részre osztjuk. Cipókat formálunk belőle. A cipókat letakarva 10 percet pihentetjük. Az egyik cipót vastagabb hengerré formáljuk és kinyújtjuk kb 1 cm vastagságú háromszöggé. Ez lesz a fej. A második cipót kettéosztjuk. Az egyikből lesz a szakáll. 1 cm vastagságú ovális lappá nyújtjuk és egy ollóval sűrűn bevagdossuk. A szakállat elhelyezzük a fejen, néhány helyen megtekerjük és eligazgatjuk a szálakat. A másik buciból formálunk két golyót és két hengert. Az egyik henger lesz a sapka széle. A másik hengerből kialakítjuk a bajuszt. Kissé kilapítjuk és a két oldalán bevagdossuk. Rátesszük a fejre és eligazgatjuk a szálakat. Az egyik golyó az orra lesz. A sapkája csücskét behajtjuk és a másik golyót elhelyezzük rajta. Egy-egy  szem mazsolát belenyomunk a tésztába a szemének. Egy egész tojást elhabarunk és egy kevés piros ételfestékkel megszínezzünk. Ezzel kenjük be a mikulás sapkáját és az orrát. A kalácsot negyed órát pihentetjük. Óvatosan letakarjuk egy alufóliával és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. 15 percig sütjük, majd a fóliát levéve újabb 15 perc alatt készre sütjük.

tn mikulaskalacs1 tn mikulaskalacs2

 tn mikulaskalacs4 tn mikulaskalacs6

tn mikulaskalacs7