HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, 1/2 dkg só, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 2,8 dl tej, 1 db tojássárgája. a kenéshez egy egész tojás

tn minifonott1

Elkészítés: A lisztet kimérjük és átszitáljuk. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk kristálycukrot és a kimért lisztből annyit, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Ezt a kovászt félretesszük pihentetni. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, a sót, és a megkelt kovászt. Keményebb rugalmas tésztává dagasztjuk. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezünkre sem ragad. A tésztából cipót formálunk és letakarva megkelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, hengert formálunk belőle, majd 12 részre osztjuk. A kis részekből egyenként kb 30 cm-es hengereket sodrunk, majd megfonjuk őket. A fonás az alábbi képeken látható. A kis kalácsokat sütőlemezre sorakoztatjuk és kb 30 percig kelesztjük. Egy egész tojást felverünk egy evőkanál vízzel. Ezzel a keverékkel megkenjük a mini kalácsokat, a tetejüket megszórjuk kristálycukorral és 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük őket.

 tn minifonott2 tn minifonott3

 tn minifonott4 tn minifonott5

  tn minifonott6 tn minifonott7

tn minifonott8