HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 8 dkg porcukor, 1/2 kk só, 7 dkg puha vaj, kb 2,5 dl tej, 1 tojássárgája, 1 kk kristálycukor

Elkészítés: Először elkészítjük a kovászt. Az élesztőt feloldjuk egy kevés tejben, hozzáadunk egy kiskanál kristálycukrot. A kimért lisztből az élesztős tejhez keverünk annyit, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen. Ezt a kovászt letakarva pihentetjük, amíg láthatóan megnő. Ekkor a maradék liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt. Robotgép segítségével rugalmas egynemű tésztává dagasztjuk. A kész tésztát letakarva 15-20 percig pihentetjük. A tésztát átgyúrjuk, majd ketté osztjuk. Az egyik felét újra ketté osztjuk és kb 80 cm hosszúságú rudakat sodrunk belőle. A két rudat kereszt alakban egymásra helyezzük. A fonás a következőképpen zajlik. Mindig az átlósan szemben lévő rudakat cseréljük fel egymással. Ezt részletesebben lásd a videón. A másik kalácsot is megfonjuk. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és pihentetjük. 175°C-on aranybarnára sütjük.