HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 ek méz, csipet aszkorbinsav (elhagyható), 2 dl víz

Elkészítés: A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, és alaposan elkeverjük. Sűrű palacsintatészta szerű masszát fogunk kapni. A tálat egy folpackkal letakarjuk, és félretesszük pihentetni. Néhány óránként megkeverjük. A massza először a többszörösére fog dagadni, majd összeesik és savanykás illata lesz. 12 óra elteltével, amikor újra buborékok keltkeznek a masszában, felhasználhatjuk.

A fel nem használt kovász a hűtőbe téve akár két hétig is eltartható. Ha az összes kovászt belegyúrtuk a kenyérbe, akkor a bedagasztott tésztából lecsíphetünk egy darabot és befőttesüvegben ezt tesszük a hűtőbe. Ez lesz a következő kovászunk.

tn gyorskovasz 1 tn gyorskovasz 2