HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 2 közepes nagyság burgonya, 4ek cukor, csipetnyi só, 25dkg finomliszt

 

Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk és felaprózzuk, majd kevés vízben puhára főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd a kihűlt lében összetörjük. A kapott péphez adjuk a cukrot és a lisztet, és annyi vizet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarjuk és langyos helyen 3-7 napig pihentetjük. 5 nap után a kovász kissé savanykás illatú lesz, és a felületén kis apró buborékok képződnek. A kovász erjedésben van. A sütéshez szükséges mennyiséget kivesszük, a maradékhoz pedig egy kis lisztet és vizet adunk. Az így megmaradt kovász hűtőben kb. egy-két hétig tartható el.

 

 

kovasz 1 kovasz 2
Megfőzött, összetört burgonya Hozzáadjuk a cukrot
kovasz 3 kovasz 4
Hozzáadjuk a lisztet is Összedolgozzuk

 

kovasz 5
Egy hét elteltével így néz ki a kész kovász