HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú burgonya, 2ek cukor, csipetnyi só, 12dkg rozsliszt, 1dl sör

 

Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk és kevés vízben puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A megfőtt burgonyát a levében összetörjük. A kapott péphez adjuk a cukrot, és a rozslisztet, és annyi sört, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarva, langyos helyen érleljük. Másnap hozzákeverünk 2 ek lisztet és 2 ek vizet. A következő nap 3 ek lisztet és 3 ek vizet. Ezt a műveletet naponta ismételjük. 3-5 nap múlva a kovász kissé savanykás illatú lesz, és a felületén kis apró buborékok képződnek. Ilyenkor erjedésben van. A sütéshez szükséges mennyiséget kivesszük, a megmaradt kovászt hűtőben kb. egy hétig tárolhatjuk.