HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 1 tojás, 4 ek cukor, csipet só, 10 dkg margarin, 1 vaníliás cukor, 2 dl kefír, 4 dkg élesztő, a tetejére: 3 ek porcukor, 1/2 tk őrölt fahéj, kb 1 kg magozott cseresznye

tn cseresznyeslepeny6

Elkészítés: Az élesztőt elkeverjük a kefírrel. A margarint felolvasztjuk. A többi hozzávalót dagasztógépbe tesszük, hozzáadjuk az élesztős kefírt és a margarint, majd alaposan megdagasztjuk. Ha a tésztánk túl kemény lenne, kevés tejet adunk még hozzá. A tésztát meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nő. Ha megkelt, deszkára borítjuk, és kinyújtjuk 33 x 38 cm-re ( nagy tepsi méretűre ). A tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd beletesszük a tésztát, és 10 percig pihentetjük. Addig összekeverjük a cukrot és a fahéjat, majd megszórjuk vele alaposan a tésztát, és a kimagozott cseresznye szemeket elosztjuk a tetején. Aki édesebbre szeretné, a tetejét még megszórhatja porcukorral.  A lepényt 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk és 10 percig sütjük, majd a hőmérsékletet levesszük 175°C-ra és további 20 perc alatt készre sütjük.

 

Ha kicsit kihűlt felszeleteljük, langyosan vanília fagylalttal tálaljuk. Persze fagylalt nélkül is nagyon finom. :-)

A lepény bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető. Pl.: meggy, rebarbara, szilva, egres, vegyes erdei gyümölcsök.....

tn cseresznyeslepeny1 tn cseresznyeslepeny2 

 tn cseresznyeslepeny3 tn cseresznyeslepeny4

 tn cseresznyeslepeny5