HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 6 dkg olvasztott vaj, 2 db tojássárgája, pár csepp rum, fél citrom reszelt héja, egy csipet só

tn szalagosfank

Elkészítés: Az élesztőt elkeverjük a tejben, hozzáadunk a cukorból egy kiskanálnyit és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót. Robotgép segítségével lágy tésztává dagasztjuk. A tésztát konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. Gyúródeszkára borítjuk és 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk belőle a fánkokat, majd letakarva fél órát pihentetjük. A fánkok közepét az ujjunkkal benyomjuk és közepesen forró olajban kisütjük őket. Szép szalagos lesz a fánk, ha először azt a felét tesszük az olajba, amelyik a pihentetésnél felül volt. A serpenyőt fedjük le amikor a fánkok egyik oldalát sütjük, ha megfordítottuk őket már nem kell lefedni.

 

Csokikrém: 2 dl tejszín, 12,5 dkg étcsokoládé, kb 2 kk porcukor ( ízlés szerint ), kevés rum

A tejszín egy kislábasba tesszük, beletördeljük a csokoládét és kis lángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük. Ízesítjük a cukorral és a rummal. A krémet teljesen kihűtjük, majd robotgép segítségével krémesre keverjük. Nyomócső segítségével a fánkok belsejébe töltjük vagy akár a tetejüket is díszíthetjük.