HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók:  15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg finomliszt, 10 dkg savanyú káposzta, 5 dkg kolozsvári szalonna vagy kockázott bacon, 2 dkg élesztő, 1 ek köménymag, 1kk cukor,1kk só, langyos víz ( kb 2,5 dl )

Thumbnail image  

Elkészítés: A káposztát kinyomkodjuk, felaprítjuk. A szalonnát szintén felaprítjuk, majd a zsírját kisütjük. A kisütött szalonnára dobjuk a felaprított savanyú káposztát, és a köménymagot és még 5 percig pirítjuk együtt, majd felengedjük 1 dl vízzel és ízlés szerint megsózzuk. 10 percig pároljuk majd kihűtjük. A lisztet és az élesztőt dagasztógépbe helyezzük, majd hozzáadjuk a kihűtött párolt káposztát és a cukrot, és 1dl vizet. A tésztát jó alaposan megdagasztjuk, és ha kell akkor adunk hozzá még langyos vizet, hogy a tészta állaga jó legyen. Letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és cipót formálunk belőle. Pihentetjük 10 percig, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
tn szalonnas kap 2