HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: a kovászhoz: 10 dkg kenyérliszt, 1 dkg élesztő, 1 kk cukor, 1 dl víz, 1 dl tej, a kenyérhez: 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 25 dkg kenyérliszt, csipet őrölt kömény, 1 dkg élesztő, 1 ek sikér, 2 ek olaj, 3 dl víz

tn napsuteskenyer4

Elkészítés: A kovászhoz összekeverjük a tejet és a vizet. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük a liszttel és a cukorral. Letakarva pihentetjük amíg a duplájára nő, majd összeesik ( kb 3 óra ). Összekeverjük a teljes kiőrlésű rozsliszetet a kenyérliszttel, a köménnyel és a sikérrel. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, a kovászt és kb 3 dl vizet. Dagasztógép segítségével rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és óvatosan átgyúrjuk. A tésztát öt részre osztjuk. Az elsőből cipót formálunk, ez lesz a napocska közepe. A többi részt két felé osztjuk és 25-30 cm-es hurkákat sodrunk belőle. Egy sütőpapírral borított tepsire csillag alakban elrendezzük a hurkákat. A közepére tesszük a cipót, kissé rányomkodjuk. A hurkák végeit csiga vonalban feltekerjük. A kenyeret 20 percig pihentetjük, majd megspricceljük vízzel és a tetejét megszórjuk köménymaggal. Lehetőleg gőzös sütőben 180°C-on ropogósra sütjük. A sütőből kivéve még forrón megspricceljük vízzel, majd hűlni hagyjuk.

tn napsuteskenyer1 tn napsuteskenyer2

tn napsuteskenyer3