HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 15 dkg rozsliszt, 10 dkg grahamliszt, 20 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 2 kk só, 1 kk cukor, 2 ek citromlé, 2 dl víz, 3 ek rozsszem

Thumbnail image

 Elkészítés: A 15 dkg rozslisztet beáztatjuk a 2 dl vízbe egy éjszakán át. A búzaszemeket külön kistálkában szintén beáztatjuk 24 órára. Dagasztógépbe tesszük a lisztet, a beáztatott rozskását, a lecsepegtetett rozsszemeket, az élesztőt, sót, cukrot, és a citromlevet, és körülbelül 1/2 dl vizet. Alaposan átdagasztjuk. Langyos helyen letakarva kelesztjük a tésztát. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük. Tetejét megkenjük vízzel és rozsszemeket szórunk rá. Előmelegített gőzös sütőben 180°C-on 40-45 perc alatt ropogásra sütjük.