HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 1 maroknyi komló, 42 dkg tönkölybúza finomliszt, 8 dkg tönkölybúza teljes kiőrlésű liszt, 2 kk só, 1ek cukor, 2.5dkg élesztő

tn komlostnklykenyer

Elkészítés: A komlót 4-5dl vízben 2-3 percig forraljuk. A levét leszűrjük és 3dl-t kimérünk belőle, majd kihűtjük. A liszteket összekeverjük. Két részre osztjuk. Az egyik részhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és a komló főzetéből annyit, hogy sűrűbb palacsintatészta állagú legyen. Ezt a kovászt 3-4 órán keresztül pihentetjük ( amíg megnő majd láthatóan összeesik, savanykás szaga kezd lenni ). Ekkor hozzáadjuk a maradék lisztet, a sót és a komló főzetéből, ha szükséges. Dagasztógép segítségével megdagasztjuk. A megdagasztott tésztát letakarva  a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és cipót formálunk belőle. A tetejét lekenjük vizes ecsettel. Gőzös sütőben 180°C-on kb 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.