HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 25 dkg finomliszt, 20 dkg rozskovász, 1 ek sikér, 2 kk só, 1kk kenyérfűszer, kb 2,5 dl víz

 Thumbnail image

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük. Jó alaposan megdagasztjuk, langyos helyen letakarva kelesztjük.  A megkelt tésztát finoman gyúrjuk át, és formáljunk belőle cipó formát. Kilisztezett kelesztő kosárba ( vagy tálba ) tesszük, és újra kelesztjük. Mivel ez a kenyér kizárólag csak kovásszal készül, a kelesztési ideje sokkal hosszabb, akár 8-14 óra is lehet. Amikor a kenyér szépen megkelt, sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. A tetejét kenjük le vizes ecsettel, és késsel 2-3 helyen vágjuk be. Előmelegített gőzös sütőben ( vagy sütőzacskóban ) 200°C-on süssük 10 percig, majd utána 180°C-on további 30-35 percig.

tn kovaszos rozs 1