HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 12 dkg hajdina, 10 dkg gyors kovász, 30 dkg rétesliszt, 1 dkg élesztő, 2 kk só, 1 ek olaj, kb 1 dl víz

Thumbnail image

Elkészítés: A hajdinát 12 órára beáztatjuk. Óvatosan leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük ( a hajdina szemek annyira megáznak, hogy szinte maguktól szétesnek ). A kenyér hozzávalóit a beáztatott hajdinaszemekkel együtt dagasztógépbe tesszük, és megdagasztjuk. A tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük. Óvatosan átgyúrjuk, majd cipót formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. A tetejét megszórjuk liszttel, majd újabb fél órát kelesztjük. A tetejét éles késsel négyszög alakban bevágjuk, és előmelegített gőzös sütőben 35-40 perc alatt ropogósra sütjük.