HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 45 dkg kenyérliszt, 10 dkg világos rozsliszt, 2 dkg élesztő, 1 kk cukor, 2 kk só, 1 ek olaj, 4-5 ek aprított metélőhagyma, kb 3,5 dl víz, 5 db tojás

Thumbnail image

Elkészítés: A tojásokat megfőzzük és kihűtjük.  A liszteket összekeverjük. Az élesztőt feloldjuk 2 dl vízben. A liszt felét egy tálba tesszük és elkeverjük az élesztős vízzel. Sűrű, nokedliszerű tésztát kapunk. Letakarva kb 3 órán át pihentetjük ( lehet több is, akár egy éjszaka), amíg a tészta megnő, majd összeesik. A tésztát dagasztógépbe tesszük és hozzáadjuk a maradék lisztet, sót, cukrot, olajat, a metélőhagymát és a maradék vizet. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. A magkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, majd hosszú rúddá sodorjuk. Félbehajtjuk, a szárait egymás köré tekerjük. A megfőtt tojásokat a szárak közé tesszük, majd a kenyeret fél órát kelesztjük. 200°C-ra előmelegített sütőben kb 20 percig, majd 160°C-on újabb 20 percig sütjük.

tn husvetikenyer1