HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 15 dkg gyors kovász, 22 dkg kenyérliszt, 10 dkg finomliszt, 1 kk só, 1 dkg élesztő, 2 dl víz

búzakalász kenyér EPI

Elkészítés: A lisztekhez hozzáadjuk a sót és a gyors kovászt, belemorzsoljuk az élesztőt. A vízzel rugalmas tésztává dagasztjuk. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát az öklünkkel megdögönyözzük, majd letakarva újra kelesztjük kb 30 perc. A tésztát gyúródeszkára borítjuk, két részre osztjuk. A darabokból cipót formálunk, majd ovális formára lapogatjuk. Hosszában a két szélét behajtjuk egymásra nyomjuk és kb 30 cm-es rudat sodrunk belőle. A rudakat sütőpapírral borított tepsire fektetjük, kissé kilapítjuk és kb 20 percig pihentetjük. Ollóval átlósan bevagdossuk a tésztát, váltakozva a két oldalán. A kenyeret vízzel megspricceljük és 200°C-ra előmelegített gőzösített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.

búzakalász kenyér EPI búzakalász kenyér EPI