HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 45 dkg kenyérliszt, 30 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 3 kk só, 1 kk cukor, csipet aszkorbinsav, kb 5 dl víz

Thumbnail image

 Elkészítés: Mérjük ki a lisztet, majd szitáljuk át. Egy nagy keverőtálba öntsünk 4 dl vizet, tegyük bele az élesztőt és a cukrot, keverjük el, amíg feloldódik. Majd keverjük bele a liszt felét, hogy folyós masszát kapjunk. Takarjuk le frissen tartó fóliával, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni legalább 3 órán keresztül, illetve amíg majdnem a triplájára nő, majd összeesik. Ezután tegyük a dagasztógépbe a maradék liszttel, sóval, és az aszkorbinsavval, és kb 1 dl vízzel laza tésztává dolgozzuk. Tegyük egy tálba a tésztát, fedjük be megolajozott frissentartó fóliával, és meleg helyen kelesszük 1 óra hosszat. Amikor a tészta a duplájára nőtt, dögönyözzük meg, borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre, és osszuk 3 részre. Formázzunk mindegyikből cipót, majd egy kb 15x7 cm-es téglalapot. Hosszában hajtsuk fel az alsó egyharmadot, majd hajtsuk rá a felső egyharmadot, majd nyomkodjuk le a széleket. Ezt kétszer háromszor ismételjük meg, hogy egy hasábot kapjunk. Hosszában óvatosan húzogassuk meg néhányszor a tésztadarabokat, hogy kb 35 cm hosszúak legyenek. Egy konyharuhát lisztezzünk be, majd hajtogassunk bele három hornyot a rudaknak. Helyezzük a kenyeret a konyharuha hajtásai közé, hogy kelés közben megtartsák a formájukat. Nedves konyharuhával letakarva meleg helyen hagyjuk kelni, kb 30 percig. Óvatosan csúsztassuk a rudakat sütőpapírral bélelt sütőlemezre.Vízzel kenjük le a bagettek tetejét, majd átlósan néhány helyen vagdossuk be. A sütőt melegítsük elő 230°C-ra, permetezzük be a sütő belsejét vízzel, majd tegyük be a bagetteket sülni, 20-25 percre. Sütés közben még néhányszor permetezzük be a sütőt. Amikor a bagettek megsültek, megkenjük vízzel, rácsra téve hagyjuk hűlni.

Thumbnail image Thumbnail image

Thumbnail image tn bagett4