HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 1 kk cukor, 1 kk só, 1 ek metélőhagyma, 1 ek petrezselyemzöld, 1 kk zsálya, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 1 kk. édeskömény

Thumbnail image

 Elkészítés: 2 db 15 cm-es agyagcserepet forró vízzel alaposan kimosunk, majd kiolajozunk, és 30 percig 200 °C-on sütjük. Használat előtt legalább kétszer kell  kisütni a cserepeket. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet és a zöldfűszereket dagasztógépbe helyezzük, majd hozzáadjuk a sót, és a kinyomott fokhagymát. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és jó alaposan kidagasztjuk. Langyos helyen hagyjuk megkelni a tésztát. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 2 részre vesszük. Az agyag cserepeket olajjal kikenjük, majd a tésztát belehelyezzük. A tészták tetejét megkenjük tojássárgájával és meghintjük édeskömény maggal. 200 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt finom ropogósra sütjük.

Thumbnail image Thumbnail image