Hozzávalók: 50 dkg fehér búzaliszt, 250 ml tej, 4 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 2 tojás, 25 dkg vaj, 1 csipet só,
Elkészítés: Első lépésként a hozzávalókból kelt tésztát készítünk melybe a vajból 5 dkg-ot beletesszük. a maradék 20 dkg vajat később használjuk fel.A kapott tésztát letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és 1 ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk. A megmaradt 20 dkg vajat szintén 1 ujjnyi vastagságban a tészta közepére helyezzük. A tésztasarkokat a vajra hajtogatjuk, majd megint szabályos téglalapot nyújtunk belőle. Az így kapott tésztát 3 rétegben egymásra hajtjuk és ismét kinyújtjuk. A hajtogatást és nyújtást többször megismételjük , hogy szép leveles tésztát kapjunk. Utolsó nyújtáskor ismét téglalap alakot formálunk, majd szép, kis egyenlő szárú háromszögeket vágunk ki belőle. A háromszögeket az alaplapjuktól kezdődően feltekerjük és a két végét kissé behajtjuk, hogy kifli formát kapjunk. A kifliket sütőlemezre helyezzük, a tetejüket megkenjük tejjel vagy olvasztott vajjal és a 200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Ízlés szerint a tetejét megszórhatjuk sajttal, köménymaggal, sóval illetve tölteléket is elhelyezhetünk a közepébe.
|
|
A megkelt tészta | Kinyújtjuk és a vajat a közepére helyezzük |
![]() |
![]() |
A tészta sarkait ráhajtogatjuk | Mind a négy sarkát |
![]() |
![]() |
Háromszögekre vágjuk a tésztát | Felcsavarjuk és kiflit formázunk belőle |