HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 50 dkg fehér búzaliszt, 250 ml tej, 4 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 2  tojás, 25 dkg vaj, 1 csipet só,

 tn croissant2

Elkészítés: Első lépésként a hozzávalókból  kelt tésztát készítünk melybe a vajból 5 dkg-ot beletesszük. a maradék 20 dkg vajat később használjuk fel.A kapott tésztát letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és 1 ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk. A megmaradt 20 dkg vajat szintén 1 ujjnyi vastagságban a tészta közepére helyezzük. A tésztasarkokat a vajra hajtogatjuk, majd megint szabályos téglalapot nyújtunk belőle. Az így kapott tésztát 3 rétegben egymásra hajtjuk és ismét kinyújtjuk. A hajtogatást és nyújtást többször megismételjük , hogy szép leveles tésztát kapjunk. Utolsó nyújtáskor ismét téglalap alakot formálunk, majd szép, kis egyenlő szárú háromszögeket vágunk ki belőle. A háromszögeket az alaplapjuktól kezdődően feltekerjük és a két végét kissé behajtjuk, hogy kifli formát kapjunk. A kifliket sütőlemezre helyezzük, a tetejüket megkenjük tejjel vagy olvasztott vajjal és a 200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Ízlés szerint a tetejét megszórhatjuk sajttal, köménymaggal, sóval  illetve tölteléket is elhelyezhetünk a közepébe. 

croissant1

croissant2

A megkelt tészta Kinyújtjuk és a vajat a közepére helyezzük
croissant3 croissant4
A tészta sarkait ráhajtogatjuk Mind a négy sarkát
croissant5 croissant6
Háromszögekre vágjuk a tésztát Felcsavarjuk és kiflit formázunk belőle