HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 kk só, 6 dkg cukor, 2,5 dkg élsztő, 10 dkg vaj, 2,5 dl tej, 2 tojás

Töltelék: 20 dkg cukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy pár csepp vanília aroma, 3 ek liszt, 15 dkg vaj

Thumbnail image

Elkészítés: A hozzávalókat dagasztógépbe tesszük, majd alaposan megdagasztjuk. Meleg helyen kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. A vajat a cukorral, a liszttel és a vaníliával kikeverjük. A vajas krémet rákenjük a 2-3 mm vastagra nyújtott tésztára. A tésztát feltekerjük, majd éles késsel kb 2 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejüket megkenjük tejjel vagy tejszínnel. 175°C-ra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve, forrón újra megkenhetjük tejjel vagy tejszínnel. Rácsra téve hűlni hagyjuk.

A recept alapján fahéjas csigát is készíthetünk. Ekkor a töltelékbe a vanília helyett 2 ek fahéjat tegyünk.

tn vanilias csiga 1