HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 32 dkg finomliszt, 1 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipet só, 5 dkg puha vaj, 1 dl tej, 1 tojás,  A díszítéshez:1 tojássárgája, 1 ek tej, pár szem mazsola, szeletelt mandula, cukormáz dekor toll

Thumbnail image

Elkészítés: A tejbe beleszórunk 1 ek cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk, és felfuttatjuk. A többi hozzávalót dagasztógépbe tesszük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és összedolgozzuk. A tésztát letakarva meleg helyen 1 óra hosszát kelesztjük. Óvatosan átgyúrjuk, majd kb 30 cm hosszú rudat sodrunk belőle. A rúdból levágunk 6 db 2 cm-es szeletet, golyókká formáljuk, majd enyhén kilapogatjuk, ezek lesznek a nyuszifejek. A maradék tésztából 12 db kis hengert sodrunk, ezek lesznek a fülek. Egy sütőpapírral bélelt sütőlapon összeállítjuk a nyuszifejeket, majd 30 percig pihentetjük. A tojássárgáját elkeverjük 1 ek tejjel, majd megkenjük vele a nyuszikat. Mazsolából szemet és orrot, mandulaszeletekből pedig füleket készítünk. 175 °C-ra előmelegített gőzös sütőben 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük. A kihűlt nyusziknak cukormázzal szájat és bajszot rajzolunk. ( Cukormázat készíthetünk is, ha 1 tk citromlevet összekeverünk porcukorral. Nylonzacskóba töltjük, és az egyik sarkára lyukat vágva díszíthetjük a nyuszikat. )

 

Thumbnail image