HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 40 dkg kenyérliszt, 15 dkg gyors kovász, 1 kk méz, 1,5 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 2 dl kefír, 2 kk só, a megszóráshoz szezámmag

Thumbnail image  

Elkészítés: A élesztőt elkeverjük a kefírrel. A liszthez hozzáadjuk a kovászt, a kefírt, a mézet, az olvasztott margarint és a sót, majd dagasztógép segítségével alaposan kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk a tésztát  és a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és 12 részre osztjuk. Gombócokat formálunk belőle és letakarva pár percet pihentetjük. A tésztadarabkákból kb 30 cm-es rudacskákat sodrunk. Majd megformázzuk a zsömlét. A tésztarúdból laza csomót kötünk, majd a kilógó végeket, az egyiket alulról, a másikat felülről, a zsemle közepébe dugjuk. A megformázott zsömléket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarva 30 percet kelesztjük. Vízzel lepermetezzük, a tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, majd 200°C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve vízzel lepermetezzük, majd rácsra téve kihűtjük.

Thumbnail image Thumbnail image

Thumbnail image tn csaszar4