HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 55 dkg graham liszt, 3 dl tej, 1 tojás, 1 ek méz, 1 púpozott kiskanál só, 2,5 dkg élesztő, 5+25 dkg vaj

tn grahamcroissant8

Elkészítés: Az élesztőt feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a mézet és várunk amíg habzani kezd. Közben kimérjük a lisztet, és a sót. Az 5 dkg vajat megovasztjuk. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a vajat és a tojást. Rugalmas tésztává gyúrjuk. Tálba téve, olajozott fóliával letakarjuk és a duplájára kelesztjük. A 25 dkg vajat habosra keverjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, és vékony téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a kikevert vajjal. A tészta két oldalán egymásra hajtjuk az egyharmadát, majd felhajtjuk az alsó egyharmadát, aztán a ráhajtjuk a felső egyharmadát. 20 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és a hajtogatást megismételjük. 20 perc pihenés után újra hajtogatjuk. ( összesen 3X) A tésztát kb 60X40 cm vékony lappá nyújtjuk. A lapot két hosszúkás csíkra vágjuk, a csíkokból pedig hegyesszögű háromszögeket vágunk. A kifliket felcsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Meleg vízzel benedvesített konyharuhával letakarjuk és kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő.  A tetejüket megkenjük tejjel, megszórjuk napraforgómaggal. A magokat kissé nyomkodjuk rá a kiflikre, hogy ne potyogjanak le. 200°C-ra előmelegített sütőben, 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

tn grahamcroissant1tn grahamcroissant2

tn grahamcroissant3tn grahamcroissant4

tn grahamcroissant5tn grahamcroissant6

tn grahamcroissant7