HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 18 dkg grahamliszt, 32 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 7 dkg vaj, 2 kk só, 1 kk cukor, 2,8 dl víz, 15 dkg reszelt sajt, 3 ek tejföl

tn sajtoszsemletekercs5

Elkészítés: Az élesztőt feloldjuk a vízben, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk. Összekeverjük a liszteket, hozzáadjuk a sót és a vajat, majd az élesztőt. Rugalmas tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát óvatosan lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd 2 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A tésztát vékonyan megkenjük a tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal, majd feltekerjük. A tekercset kb 4 cm-es darabokra vágjuk. A darabok közepét egy fakanál nyelével benyomjuk. Sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük a zsemléket, nedves konyharuhával letakarva 30 percet pihentetjük. A tetejüket vízzel lepermetezzük. 180°C-ra előmelegített gőzös sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

  tn sajtoszsemletekercs1 tn sajtoszsemletekercs2

  tn sajtoszsemletekercs3 tn sajtoszsemletekercs4