HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 1 dl tej, 2,2 dl víz, 2 kk só, 1 kk cukor, 4 dkg  olvasztott vaj, 1 ek fűszerpaprika, 3 dkg élesztő, 1/2 fej hagyma, 2 ek olaj

tn paprikaskifli

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk, majd kihűtjük. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe. Hozzáadjuk a cukorot és 2-3 evőkanál lisztet, a kimértből elvéve. Felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, a paprikával és a hagymával. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a vizet, majd az olvasztott vajat. Rugalmas tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük. Gyúródeszkára borítjuk és tíz részre osztjuk. A tésztadarabokból cipókat formálunk, majd vékonyra nyújtjuk és kifliket sodrunk belőle. Sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk a kifliket és letakarva fél órát kelesztjük. Vízzel megspricceljük és 180°C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.