HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 5 ek cukor, 8 dkg olvasztott vaj, 4 dkg élesztő, 3,5 dl tej, csipet só, a töltelékhez: 15 dkg darált mák, 4 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 dl tej, 20 dkg aszalt szilva

tn makoslegyezo6

Elkészítés: A tejben elkeverjük az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. Egy kis edényben felmelegítjük a tejet, beletesszük a porcukrot és a vajat. Amikor felolvadt hozzákeverjük a mákot és egyszer felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzákeverjük a feldarabolt aszalt szilvát és hűlni hagyjuk. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és 3 mm vastagságú téglalappá kinyújtjuk. Keresztben kettévágjuk. A lapokat megkenjük a mákos töltelékkel és egyenként feltekerjük. A tekercseket 12 egyenlő nagyságú darabra vágjuk ( kb 10-12 cm ). A kis tekercseket négy helyen bevagdossuk. Ügyeljünk rá, hogy ne vágjuk át teljesen. Legyezőszerűen szétnyitva sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. Letakarva 20 percet pihentetjük. A tetejüket megkenjük tejjel és 170°C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve még forrón újra megkenjük tejjel a tetejét.

 tn makoslegyezo1 tn makoslegyezo2

tn makoslegyezo3 tn makoslegyezo4

 tn makoslegyezo5