HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 16 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 24 dkg tönköly fehér liszt, 2 csapott kk só, 1 kk cukor, 2 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 10 dkg gomolya sajt, 5 dkg aszalt áfonya

tn gomolyas6

Elkészítés: A liszteket összeszitáljuk, hozzáadjuk a sót. Az élesztőt feloldjuk a tejben és elkeverjük a cukorral. Az élesztős tejet beleöntjük a lisztbe és dagasztógép segítségével rugalmas tésztát készítünk belőle. Letakarva pihentetjük, kb a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és átgyúrjuk. Fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Hosszában félbevágjuk, majd a két fél részből 4-4 téglalapot vágunk. A téglalapok közepére hosszában tesszük a gomolya szeleteket. A tetejére az aszalt áfonyát. A tészta két szélét 45°-os szögben 1,5-2 cm szélesen bevagdaljuk. A tésztacsíkokat ráhajtogatjuk a töltelékre egyesével, váltakozva a két oldalról. A fonottkákat megkenjük felvert tojással és 20 percet pihentetjük. Előmelegített sütőben 180°C-on kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

tn gomolyas1 

tn gomolyas4 tn gomolyas5

tn gomolyas2 tn gomolyas3