HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Share

Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 8 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 kk cukor, 2 dkg élesztő, 2 kk só, 17,5 dkg joghurt, 3 ek olívaolaj, 1 tojássárgája + 1 a kenéshez, a szóráshoz mákszemek vagy szezámmag.

tn Joghurtos kifli

Elkészítés: A liszteket kimérjük. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a kimért lisztből 2-3 evőkanálnyit. Elkeverjük, sűrű palacsintatészta állagúvá. A keveréket letakarva, a duplájára kelesztjük. A liszthez hozzáadjuk a sót, a joghurtot, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztős tejet és a vizet. A tésztát dagasztógép segítségével elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk már összeállt, hozzáadjuk az olívaolajat és az egészet ruganyos tésztává dagasztjuk. Nedves konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és kettéosztjuk, majd egy-egy cipót formálunk belőle. A cipókat kinyújtjuk, fél cm vékony kerek lappá. A tésztalapokat egyenként 12 cikkelyre vágjuk. A cikkelyeket a rövidebbik oldalánál elkezdjük feltekerni, közben a tészta felső csücskét óvatosan megnyújtjuk, majd folytatjuk a feltekerést. A kifliket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és letakarva megkelesztjük. 1 tojássárgáját elkeverünk 1 ek tejjel. Ezzel megkenjük a kiflik tetejét, majd egész mákszemekkel vagy szezámmaggal megszórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. ( 20-25 perc )