HÁZIKENYÉR

... ahol az otthoni kenyérsütés kezdődik

Facebook

Keresés

Share

Hozzávalók: 28 dkg kenyérliszt, 1 kk só, 2 dl tejszín, 7 dkg vaj, 1 dkg élesztő, a tetejére: 7 dkg sózott kesudió ( vagy más magok ), 1 tojás sárgája, 1 ek tejszín

tn tejszinestaller1

Elkészítés: Az élesztőt elkeverjük a tejszínben. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk a vajat. Ráöntjük az élesztős tejszínt és gyors mozdulatokkal összekeverjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és addig gyúrjuk míg egynemű tésztát nem kapunk. Fóliával letakarjuk és fél órára hűtőbe tesszük. Majd a tásztát 2 mm vastagságúra kinyújtjuk és köröket szaggatunk ki belőle. A tetejét megkenjük a tejszínnel elkevert tojás sárgájával. A kesudióval díszítjük ( vagy más magokkal ), durva szemű sóval megsózzuk, majd 200°C-ra előmelegített sütőben 14-16 perc alatt pirosra sütjük. A kihűlt tallérokat fém dobozban tárolhatjuk, így 1-2 hétig is frissek maradnak.

tn tejszinestaller2